Wat kun je doen als je met z’n allen in thuisisolatie zit? Boeken lezen lijkt een voor de hand liggend antwoord, maar zo eenvoudig ligt dat nog niet. De boekkeuze van je kinderen kan soms leiden tot hevige ontroering en ontreddering bij de ouders. En ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij ons was de bibliotheek wekenlang totaal gesloten, waardoor we het al weken met dezelfde bibliotheekboeken moeten doen. Maar mijn kinderen hebben toch zo’n sterke mening over welke boeken er gelezen moeten worden dat je daar nauwelijks invloed op hebt. Mocht jij dat wel hebben, dan hier wat tips over welke boeken je juist wel of juist niet moet kiezen. De boeken zijn allemaal bedoeld voor kinderen jonger dan vier, als je oudere kinderen hebt, zul je het helaas zelf uit moeten zoeken. 

  1. Nog even mijn haartjes wassen en Nog even achter mijn oortjes kriebelen van Jorg Mühle. Er is heel veel wat ineens niet meer kon, maar douchen en naar bed gaan zijn activiteiten die nog steeds mogelijk waren. Hoofdpersonage Klein Konijn is steeds in z’n eentje op een bladzijde, dus dat is enorm  coronaproof. Het zijn interactieve boekjes, je kind wordt uitgenodigd om in z’n handen te klappen, een welterusten-kus te geven enzovoorts. Vooral het droogblazen van Klein Konijn vindt mijn dreumes helemaal fantastisch. Ze gaat al blazen als ze de boeken ziet. 
  2. Mama kwijt van Chris Haughton. Een prachtig en grappig boek over een kleine uil die uit het nest valt. De dieren zijn niet zo vermenselijkt als in veel andere voorleesboeken, en daarom is dit boek heel veilig om te lezen. 
  3. Een perfecte picknick van Ciara Flood. Een picknick met zomaar een vriend, dat kon natuurlijk niet, maar dit boek is te mooi om te laten liggen. Vooral de eerste pagina is mijn favoriet, dan zie je de huisjes van Mol en Eekhoorn. Eerkhoorns huisje is heel netjes en geordend, Mols huisje is lekker rommelig. De tekeningen hebben zo veel details, en het verhaal spreekt in elk geval mijn peuter enorm aan. Ze speelt in de speeltuin graag de picknick van Mol en Eekhoorn na. 
  4. Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout. De boeken van Boer Boris vindt mijn peuter al van jongs af aan helemaal fantastisch. Van dit boek krijg je enorm zin om naar zee te gaan, geen goed idee in deze tijden, maar verder is Boer Boris wel altijd een goed idee. 
  5. De Efteling-catalogus. ‘Deze wil ik!’, zegt oudste dan. ‘Want ik ben al bijna vergeten hoe de Efteling eruitziet.’ En dan nemen we ‘m weer samen door. Het Sprookjesbos, Droomvlucht, Vogelrok (‘Die vindt oma leuk hè!’) en de Indische Waterlelies (‘Tudututu, tududutu tudututu’), enzovoorts, enzovoorts. Om daarna met Neuneu in haar armen in slaap te vallen, de knuffel die ze van ons in de Efteling gekregen heeft. Toen we daar nog heen konden. 
  6. Anna gaat zwemmen van Kathleen Amant. Steeds weer wil mijn peuter dit lezen. O, die laatste zin, over dat Anna een week later wéér naar het zwembad zal gaan, terwijl wij al sinds september niet meer geweest zijn, hartverscheurend vind ik het. 

Laatste forumberichten over "Voorlezen in corona-tijden: van geschikt naar ongeschikt"

Berichten laden...

Praat ook mee!