Wat is je gezinssituatie?

Wij zijn een gezin met 3 dochters van 11, bijna 6 en voor altijd 5. Ons middelste dochtertje is begin 2018 overleden, zij had een chronisch ziektebeeld vanaf de geboorte. Ondanks dat was haar overlijden niet verwacht en volkomen plotseling.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn hobby’s zijn sportklimmen, lezen en koken.

Op welke momenten heb jij tijd voor jezelf?

Momenteel heb ik tijd voor mezelf als ik naar school ben, in september ben ik een HBO-studie begonnen. Wanneer ik daarmee bezig bent voelt het echt als iets wat ik voor mezelf doe. Ik doe de studie biologie en medisch laboratoriumonderzoek. Super gaaf, een studie waarin vooral veel scheikunde, biologie en wiskunde terug komt. Ik wou altijd al middelbaar laboratorium onderwijs doen als MBO-studie doen, maar omdat ik zwanger was was het niet praktisch. Nadat ik mijn MBO sociaal werker had afgerond heb ik jaren lang getwijfeld tussen verloskunde en biologie en medisch laboratoriumonderzoek en omdat ik na het overlijden van onze dochter juist geen patiëntencontact wil en dol ben op scheikunde, heb ik toch hiervoor gekozen.

Daarnaast heb ik tijd voor mezelf als ik ga sporten. Bij klimmen ben je vaak zo 2-3 uurtjes in de hal bezig en is het naast sporten ook een plek van gezellig samenkomen. Sportklimmen ben ik mee begonnen toen ik 11 was. Mijn vader doet al vanaf z’n 20e aan klimmen en het leek hem ook wel wat voor mij. Na een cursus ben ik het blijven doen, ook wel wedstrijden toen ik 13-17 was gedaan en ging wel 3-4x per week naar de hal. Toen heeft het een hele tijd stil gelegen door zwangerschap (ik was 19 toen ik zwanger werd) en zorgen kindjes en kon ik alleen af en toe gaan. Nu ben ik wel alweer een jaar of 2 aan het klimmen en weer helemaal enthousiast. Ik wissel het wel af met boulderen omdat je dat ook alleen kan doen en er bij toeval op 5 minuten van mijn huis een nieuwe boulderhal geopend is.

Hoe ziet een dag met je gezin eruit?

Voor de Coronacrisis: brengt mijn man de meiden in de ochtend naar school want zijn werk zit daar heel dichtbij en dan fietst hij door naar kantoor. Ik ga of thuis studeren of naar het station om naar Leiden te gaan voor studie. Omdat het soms lange dagen zijn probeer ik in de ochtend alvast het avondeten te koken of zorg ik de dag ervoor dat er al eten klaarstaat. Ook toen ik nog hele dagen thuis was kookte ik altijd onder schooltijd, zodat het we het alleen nog maar hoeven op te waren in de avond. Op dagen dat in meer thuis ben doe ik het huishouden. Het is wel pittig wat er ook toe leidt dat ik afgelopen maanden te weinig tijd heb gehad voor sporten, helaas.

Ook fiets ik vrijwel dagelijks langs de begraafplaats, ons meisje gedag zeggen. Het ligt zo goed als middenin het bos en ik kan daar altijd even een momentje van rust vinden in het drukke leven.

Wat is jouw ultieme tip om bij jezelf te blijven in een druk gezinsleven?

Lastig, want het lukt mij zelf ook niet altijd. Maar probeer iets te vinden wat je echt leuk vindt voor jezelf. Wanneer je ergens gepassioneerd over bent is het makkelijker er tijd voor vrij te maken. En voel je vervolgens niet schuldig als je jezelf die tijd gunt. Een blije vrouw is een blije moeder naar haar kinderen toe.

Laatste forumberichten over "Kettinginterview: Hooyo-Shimbir"

Berichten laden...

Praat ook mee!