‘Ik wil van de gedichten’, roept mijn bijna driejarige dochter steevast als ze ’s avonds een boek uit mag kiezen om voor te lezen. En dan mag eerst haar ene mama een gedicht kiezen, dan ik, dan zijzelf en tot slot nog de baby. Voor het gemak besluit zij waar de baby zin heeft, maar ze maakt een goede inschatting. ‘Fresia’ bijvoorbeeld, een gedicht over babypoep, enorm toepasselijk en het klinkt nog goed ook. De eerste strofe gaat als volgt:

Baby baby tralala/ baby baby boem/ knijp je neus dicht hopsasa/ ik pluk voor jou een bloem

Het is poëzie, poëzie voor peuters en kleuters. De eerste paar keer zei mijn dochter steeds heel peinzend ‘Ja’ als we een gedicht voor hadden gelezen. Tegenwoordig maakt ze zelf de regels af en ziet ze ook de verbanden tussen de gedichten: ‘Hey, deze pop hoort ook bij dat andere gedicht!’ Er staan namelijk ook tekeningen in dit boek, prachtige illustraties die op het eerste gezicht misschien een wat donkere, treurige uitstraling hebben, maar waarbij je gaandeweg steeds meer details ontdekt. De thematiek sluit aan bij de belevingswereld van peuters en kleuters, het gaat over naar bed moeten, uit logeren gaan, een mama die slaapt, de wolken, de sterren en de herfst. En natuurlijk het prachtige ‘Liefste’:

ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

Als je op zoek bent naar een manier om je peuter of kleuter met poëzie in aanraking te laten komen, en je bent van plan je kind te leren dat poëzie niet betekent ‘heel erg moeilijk en ingewikkeld’, maar ‘mooi en prikkelend voor de fantasie’ dan is dit een echte aanrader. En anders trouwens ook. Want poëzie is mooi en prikkelend voor de fantasie. Soms snap je het niet meteen en moet je er even over nadenken, en dat geeft helemaal niets. 

Citaten uit: Jij bent de liefste – Hans & Monique Hagen (Illustraties Marit Törnqvist), Querido

Laatste forumberichten over "Boekentip: Jij bent de liefste"

Berichten laden...

Praat ook mee!