Ken je dat gevoel? Je zit met iets kleins en het belemmert je. Je wil het eruit gooien, dus je zoekt iemand op die vertrouwd genoeg voelt, als je jong bent, zijn dit vaak je ouders. Je gooit het eruit, je huilt er een keer om, schreeuwt er een keer om of gooit het op je eigen manier eruit. Maar je bent het kwijt en je kunt weer door. 

Maar wat als je nooit die veiligheid hebt gekend om je kleine frustratie eruit te gooien? 

Ik zal vast niet de enige zijn die zichzelf heeft aangeleerd alles maar voor zich te houden. Want emoties tonen, dat is zwakte. Daar komt reactie op. En helaas niet de troostende reactie die je graag zou willen. In plaats daarvan voel je afkeur, teleurstelling of krijg je zelfs boze reacties. 

Je groeit op en je vindt je eigen manier om in je eentje met je worstelingen om te gaan. Je houdt je groot. Dat helpt voor een tijd. Tot je emmer vol zit met van alles. Ieder klein dingetje dat er nooit in had hoeven zitten als je geleerd had te mogen huilen met een arm om je heen. Zo af en toe komt er een groot ding bij geplonst. Een groot ding, die met de juiste emotieregulatie het formaat zou kunnen hebben van de kleine dingen die er niet in hadden hoeven zitten. En dan wordt die emmer over je heen leeggekiept. Hier, zoek het maar uit. En dat terwijl je nog steeds geen flauw idee hebt hoe je hier nu mee om moet gaan. Je had het niet voor niets allemaal weggestopt. 

Ik loop nu bij een psycholoog en nog een paar hulpverleners om te zorgen dat mijn kinderen wel veilig gehecht raken. Om de dingen die me geraakt hebben een plekje te geven. Om te voorkomen -voor zover mogelijk- dat ik de hechting in gevaar breng door onwetendheid. Om mezelf en mijn kinderen te leren dat kwetsbaarheid niet erg is. 

Bij die psycholoog en hulpverleners krijg ik vaak de feedback dat ik dingen verstandig heb aangepakt. Dat ik sterk ben. Dat het me allemaal wel lukt. En ja, dat is enorm fijn om te horen. Maar wat ik het liefste wil, is iemand waarbij het ok√© is om je muren te laten vallen. Iemand waarbij ik gewoon even een klein meisje mag zijn die de wereld veel te groot en eng vindt. 

Laatste forumberichten over "Klein"

Berichten laden...

Praat ook mee!