En dan is het bijna zover, de zomervakantie staat voor de deur en ondanks dat ik mijzelf heb voorgenomen nog het een en ander te gaan studeren als voorbereiding op komend schooljaar, moet ik toegeven dat het daar niet meer van gekomen is. 

We zijn heerlijk wezen kamperen als gezin in de Vogezen en dat heeft ons allemaal zichtbaar goed gedaan, ondanks dat we er wel moeite mee hadden. De eerste vakantie zonder ons lieve meisje. We zijn een gezin met 3 dochters en anderhalf jaar geleden is zeer onverwacht (ondanks haar chronisch ziektebeeld en zorgen) ons middelste dochtertje op 5 jarige leeftijd overleden. Het gemis is elke dag voelbaar en op alle uitjes en dingen die we voor het eerst zonder haar ondernemen is het gemis extra aanwezig. 

Nadat we thuis zijn gekomen van vakantie zakt de moed mij in de schoenen. Waar ga ik in hemelsnaam aan beginnen? Een studie starten met alles wat we nog maar net achter de rug hebben en eigenlijk nog middenin zitten? De oudste die met haar gezondheid tobt en de jongste die ook regelmatig in het ziekenhuis opgenomen ligt. Ik moet wel gek zijn, ik zal de meisjes te kort doen en daarmee ook mijzelf. Toch kriebelt het en heb ik er zin in. Want iets waar ik het afgelopen anderhalf jaar ben achter gekomen, nu de zorg die ik voor middelste dochter had er niet meer is, is dat ik niet gemaakt ben als thuisblijfmoeder en daarnaast ik wil dit al zo lang.

Zomaar zonder het al te veel door te hebben is daar ineens die eerste schooldag. Nerveus stap ik op de trein en aangekomen op school regel ik mijn kluisje. Daarna in de rij voor de passing van de labjassen en door naar het eerste mentoruur. Mijn klas, gevuld met veel jonge mensen tussen de 17 en 24, voelt nog een beetje ongemakkelijk, maar gelukkig merk ik dat iedereen nerveus is. 

De eerste 2 weken zijn enorm druk. Naast colleges en praktijken hebben we introductielessen, wat ervoor zorgt dat we van 8.30 tot 17.00 op school aanwezig zijn en elke avond huiswerk zitten te maken. Het voordeel van deze lange dagen op school is dat we elkaar allemaal snel en goed leren kennen. Ik introduceer mijzelf nu nog wel even als mama van 2 dochters omdat ik (nog) niet het hele verhaal over het overlijden van ons meisje wil vertellen.
Wat ik al snel merk is dat ik heel makkelijk aansluiting vind met mijn studiegenootjes. Ondanks dat de meesten echt een heel stuk jonger zijn kan ik het heel goed met ze vinden. Stiekem nog wel veel beter dan met de moeders bij de oudste dochter uit de klas. Zij is 10 en ik was 19 toen ik haar kreeg. De meeste moeders bij haar in de klas waren eind 30 toen ze hun kind kregen en zijn nu dus allemaal al eind 40, bijna 20 jaar leeftijdsverschil en met de meeste studiegenoten is dit verschil 5-10 jaar. Best even een rare gewaarwording moet ik zeggen.

De eerste weken vliegen echt voorbij, ik ga naar school en papa brengt de meisjes naar school. Ik kook de avond van te voren alvast of ‘s ochtends vroeg zodat als we thuiskomen van de nso het eten klaar staat. Tot mijn grote geluk hebben de meisjes het enorm naar hun zin op de nso. Er is een atelier waar ze zich in kunnen uitleven en aangezien ze beide erg creatief zijn krijg ik ze amper mee naar huis aan het einde van de dag.
Vrijdagavond is een huiswerkvrije avond en een filmavond van mij en de oudste. Ze is momenteel helemaal weg van Star Wars en the Lord of the Rings dus dat komt mooi uit; daar hou ik ook van.
Op zaterdag hebben we afgesproken als gezin een uitje te plannen. We hebben museumjaarkaarten dus vaak gaan we naar het Archeon of het Naturalis maar soms ook lekker even de stad in. 

De key van dit alles is plannen. En dat werpt zeker zijn vruchten af wanneer de eerste periode op het einde loopt, langzaam druppelen de eerste cijfers binnen. Een 9,2 en daarna nog een 8,8, 8,4 en een 8,2. Dat had ik echt niet verwacht, ik heb het jaar ervoor biologie, scheikunde en wiskunde thuis op havo/vwo niveau proberen op te halen, maar dat mij het zo goed af zou gaan had ik echt niet verwacht. De tweede periode is wel een stuk pittiger met biochemie als theorie waar de praktijklessen en onderzoeken die we zelfstandig moeten uitvoeren verder op ingaan en de theorie naar praktijk vertalen. Super interessant is het wel, maar het kost iets meer moeite en wat meer huiswerk.

Nu staat de kerstvakantie voor de deur, die ik al weer volgepland heb met slimme studiemomenten, uitjes en Harry Potter. Dat laatste is traditie van de oudste en mij dat we in de kerstvakantie elke avond een Harry Potter-film kijken en natuurlijk Home Alone met de kerstdagen. Ik kijk ernaar uit en na de kerstvakantie staan de eerste tentamens op ons te wachten van periode 2. Zou ik weer zulke mooie cijfers halen? Het enige dat ik nu hoop is dat het allemaal voldoende gaat zijn om aan het einde van het jaar mijn P te kunnen halen. 

In een volgend blog zal ik wat meer over de inhoud van mijn studie schrijven. 

Laatste forumberichten over "Studie en gezin"

Berichten laden...

Praat ook mee!